COMPETITIE: NESsT lanseaza competitia pentru Intreprinderi Sociale 2013

In fiecare dintre comunitatile in care traim exista atat probleme sociale, cat si potentialul comunitatii de a le rezolva pe termen lung, cu resurse proprii. Fundatia NESsT Romania ii invita pe toti cei interesati sa lanseze sau sa extinda o intreprindere sociala sa isi inscrie ideea de afacere cu impact social pozitiv in Competitia NESsT pentru Intreprinderi Sociale 2013.

Competitia se adreseaza

  • Organizatiilor non-guvernamentale si cooperativelor inregistrate in Romania ce au drept scop dezvoltarea unei intreprinderi sociale cu impact direct asupra misiunii lor
  • IMM-urilor care urmaresc infiintarea si/sau extinderea unei afaceri cu scopul de a crea impact social pe termen lung
  • Persoane fizice cu competente si experienta antreprenoriala interesate sa dezvolte o intreprindere sociala.

Este incurajata depunerea de aplicatii pentru initierea sau dezvoltarea unor intreprindere sociale ce urmaresc atingerea unor obiective de impact indraznete in urmatoarele domenii:

Incluziune pe piata muncii: pregatire profesionala, oportunitati de angajare sau plasare pe piata fortei de munca pentru persoane cu dizabilitati, tineri aflati in situatii de risc, minoritati etnice si alte categorii de persoane excluse de pe piata muncii. Aceste modele de intreprinderi sociale fie angajeaza ele direct persoane marginalizate, fie opereaza drept o platforma de reintegrare profesionala oferind pregatire profesionala si mediind gasirea unor locuri de munca in sectorul privat pentru aceste categorii de persoane. Exemplu: Atelierul de Panza, intreprindere sociala dezvoltata cu sprijinul NESsT Romania, promoveaza conceptul de dezvoltare sustenabila prin producerea si comercializarea de sacose din bumbac si alte produse din materiale textile oferind totodata locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati.

Surse de venit sustenabile: cresterea accesului la piete de desfacere pentru artizani, mici fermieri si alti producatori marginalizati si cu venituri reduse , producatori care astfel obtin o sursa de venit constanta si echitabila care le poate asigura un trai decent. Aceste modele de intreprinderi sociale opereaza de obicei sub forma unor cooperative sau asociatii de producatori avand drept scop cresterea veniturilor membrilor lor.Exemplu: Sanatate Dulce, intreprindere sociala dezvoltata cu sprijinul NESsT Romania, produce mix-uri de miere de calitate superioara oferind o sursa de venit sustenabila si un pret echitabil apicultorilor din judetul Salaj.

Tehnologii cu impact social: tehnologii adresate comunitatilor cu venituri reduse si/sau marginalizate oferindu-le acestora venituri sporite, acces la educatie si/sau imbunatatirea calitatii vietii. Aceste modele de intreprinderi sociale comercializeaza tehnologii in domenii precum apa si canalizare, agricultura, energie regenerabila si/sau tehnologii asistive. Exemplu: Fundatia Cartea Calatoare, intreprindere sociala dezvoltata cu sprijinul NESsT Romania, produce carti audio in format DAISY (Digital Accessible Information System), o tehnologie accesibilizata pentru persoane cu deficiente de vedere ce le ofera acestora oportunitatea de a se bucura de lectura ca orice alt cititor, crescand astfel accesul la educatie.

Beneficiile participantilor

6-7 luni de asistenta tehnica pentru dezvoltarea unei intreprinderi sociale si dobandirea competentelor necesare lansarii si administrarii acesteia.

Un plan de afaceri pentru intreprinderea sociala vizata.

Premiile Competitiei NESsT pentru Intreprinderi Sociale 2013: La finalului perioadei de planificare, NESsT va acorda pana la 4 premii financiare (cu o valoare cuprinsa intre 10.000 USD si 20.000 USD fiecare) pentru recunoasterea celor mai bune idei de intreprinderi sociale.

Organizatiile/persoanele vor fi eligibile pentru a intra in portofoliul NESsT, beneficiind astfel de sprijin financiar si consultanta individualizata pe termen lung pentru dezvoltarea intreprinderii lor sociale. Criteriile de selectie pentru portofoliul NESsT sunt: 1) calitatea planului de afaceri si potentialul de piata, 2) compatibilitatea cu NESsT, mai exact probabilitatea ca NESsT sa adauge valoare dezvoltarii intreprinderii sociale, 3) impactul social ridicat si potentialul de crestere/extindere, si 4) riscul investitiei comparativ cu restul portofoliului de incubare al NESsT (nevoia de investitie trebuie sa fie rezonabila in comparatie cu impactul social creat si in comparatie cu celelalte intreprinderi sociale din portofoliul NESsT).

Aplicatiile se vor trimite prin email, catre Diana Toda, Enterprise Development Associate in cadrul NESsT Romania, la adresa dtoda@nesst.org, pana la data de 7 iulie 2013, ora 00:00.