Asociatia React inaugureaza cele sase intreprinderi sociale ale Fabricii de Bine

 

Asociatia React a deschis portile celor 6 intreprinderi sociale “Fabrica de Bine” infiintate in cadrul proiectului “Dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi sociale”.

Intreprinderile sociale deruleaza activitati in domeniul reciclarii, al prelucrarii hartiei reciclate, al serigrafiei, al reciclarii de mase plastice si in domeniul serviciilor de tip call center.

Cei 150 de salariati ai intreprinderilor sociale sunt persoane cu dizabilitati sau persoane care au beneficiat de ajutor social. Pentru 60 % dintre persoanele angajate in proiect acesta este primul loc de munca, restul de 40 % nu a mai avut un loc de munca de mai mult de 2 ani.

Media de varsta a personalului este de 37 de ani. Cel mai varstnic angajat are 63 de ani, se numeste Toma M. si sufera de o afectiune a nervului si cailor optice. Cel mai tanar are 22 de ani, se numeste Ana S. si a fost pana in luna noiembrie beneficiar de ajutor social.

In vederea unei integrari profesionale de succes, toti angajatii au beneficiat de cursuri de formare profesionala, consiliere psihologica si de grup, consiliere de cariera si asistare la locul de munca.

Intreprinderile au fost dotate cu utilaje specifice activitatii desfasurate: mese sergrafice, prese de transfer termic, plotere, masini de caserat, embosat, stantat, biguit, instalatii de spalat si reciclat deseuri din polietilena etc.

Obiectele realizate in cadrul Fabricii de Bine pot fi gasite si comandate in magazinele de desfacere de la sediile intreprinderilor si, in curand, pe magazinul online al proiectului www.fabricadebine.ro.

“Imi place acest loc de munca, m-am acomodat extrem de repede. Sarcinile nu sunt grele deloc si avem posibilitatea de a le alege dupa puterile noastre. Am cunoscut oameni deosebiti printre colegii mei. Ei au povesti impresionante de viata si totusi au puterea sa se trezeasca in fiecare dimineata si sa o ia de la capat. Imi doresc ca produsele facute de noi, sa placa, sa fie cumparate si apreciate” a spus Mihaela M. salariat al intreprinderii sociale din Targoviste.

“Fabrica de Bine ofera demnitate si o viata mai buna pentru 150 de persoane vulnerabile social si familiile acestora. Astfel, pe langa impactul economic si de mediu pe care-l are asupra comunitatilor locale, Fabrica de Bine schimba destinul unor oameni.” a spus Anca Stefan manager proiect

“Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale” este un proiect de dezvoltare a economiei sociale si de integrare in campul muncii a persoanelor vulnerabile social. Proiectul se desfasoara pe durata a 32 de luni si are ca finalitate infiintarea a sase intreprinderi sociale in 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei: Bucuresti si Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia si Sud Muntenia si crearea a 150 de noi locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati si persoane care traiesc din venitul minim garantat.

Economia sociala raspunde nevoii de ocupare a fortei de munca, punand accent pe integrare sociala si nu pe asistenta sociala. Ea se bazeaza tocmai pe capacitatea membrilor unei comunitati de a se coagula si de a se constitui intr-o forma de organizare economica. Aceasta identifica si utilizeaza potentialul resurselor umane, financiare si materiale de care dispune comunitatea.

Sursa: ȘtiriONG.ro