Iuliana Vulpeanu, ACSIS: În 2012 trei femei au fost angajate cu contract de muncă în întreprinderea noastră socială

Interviu realizat de Dorian Ilie, Responsabil Comunicare și Relații Publice, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România

Asociația pentru o Comunitate Solidară și Intervenție Socială – ACSIS din București s-a constituit în anul 2004 la finalul proiectului de prevenire a abandonului maternal implementat în România de Fundația Internațională Terre des hommes Elveția. Membrii fondatori sunt mame care au beneficiat de sprijin, precum și cadre medicale din maternități și dispensare, asistenți sociali, membri ai comunității.

Misiunea ACSIS este menținerea copiilor în familii prin oferirea de servicii psiho-sociale părinților și viitorilor părinți aflați în dificultate. Serviciile oferite vizează în mod deosebit depășirea provocărilor majore ale perioadei pre și post natale – dificultăți materiale, financiare și lipsa informațiilor utile cu privire la nevoile copilului, la importanța primilor ani de viață, dezvoltarea încrederii în forțele proprii,completarea educației, găsirea unui loc de muncă.

Despre activitățile organizației, despre economie socială, provocările din domeniu și exemple de succes am discutat cu d-na Iuliana Vulpeanu, coordonatorul proiectului Atelier de Creație din cadrul ACSIS.

D-na Vulpeanu, cine sunt beneficiarii activităților organizației?

Beneficiarii nostri sunt mame în risc social crescut și copiii acestora pe care îi cresc singure, și care adesea sunt lipsite de nivelul de educație care le-ar putea asigura accesul pe piața forței de muncă astfel încât să poată fi autonome din punct de vedere financiar.

Puteți să ne oferiți un exemplu de succes?

Una dintre beneficiarele angajate în cadrul Atelierului de Creație are doi copii de patru ani.  Tatăl copiilor i-a abandonat la câteva zile după ce s-au născut gemenii pentru că i se părea greu să aibă grija de copii și să-i întrețină. Mama a rămas singură, i-a fost foarte greu, chiar a fost sfătuită să-i lase la un centru de plasament, însă nu a vrut. Ajunsese într-o situație disperată când a ajuns la Asociația ACSIS  a început să beneficieze de servicii sociale, psihologice, sprijin material/financiar. Ulterior s-a implicat în activitățile Atelierului de Creație, iar în prezent este angajată cu carte de muncă, urmând în paralel un curs de calificare, susținut financiar de asociație. Copiii au fost înscriși la activitățile unui de centru de zi cu program prelungit. Mama și-a păstrat copiii, are o relație de calitate cu aceștia, precum și un venit propriu din care să se întrețină, iar obținerea unei calificări profesionale o va sprijini în găsirea unui loc de muncă mai bine plătit.

Care sunt inițiativele de economie socială ale ACSIS ?

Atelierul de Creație este o întreprindere socială profund legată de misiunea asociației. În cadrul proiectelor de prevenire a abandonului copilului crescut în familii monoparentale, implementate de către Asociația ACSIS, o problemă deosebită era reprezentată de mamele singure care aveau mai mulți copii cu vârste preșcolare, care deveneu cel mai adesea beneficiari pe termen lung ai serviciilor sociale. În 2012 un număr de 16 mame au beneficiat de formare în cadrul Atelierului de Creație, alte trei femei au fost angajate cu contract de muncă în întreprinderea noastră socială.

Obiectivul general al atelierului este incluziunea socio-profesională a familiei monoparentale defavorizate prin întreprinderea socială care reprezintă un cadru adecvat de formare a competențelor sociale și profesionale.

În cadrul atelierului sunt confecționate în principal jucării din material textil care reprezintă diferite forme, de la iepurasi și căței până la păpuși cu chip uman. Jucăriile se adresează familiilor cu copii între 3 și 12 ani din România. Ele au o lungime de aproximativ 20 cm, pot fi mânuite pe sistemul „teatrului de păpuși” și contribuie la creșterea calității comunicării între părinți și copii, precum și la dezvoltarea imaginației copilului, a creativității, având un aport educațional.

Poate fi considerat Atelierul de Creație un exemplu de succes de întreprindere socială?

Factorii de succes ai întreprinderii noastre sociale sunt legați de oferirea unui cadru de muncă, învățare, socializare adaptat nevoilor mamelor singure și copiilor acestora aflați în dificultate socio-economică, de formarea responsabilității față de muncă, a unor abilități transferabile în alte domenii de activitate profesională, creșterea stimei de sine. În timp ce mamele lucrează, copiii lor desfășoară activități educative cu voluntarii asociației. Îmbinarea serviciilor sociale (consiliere socială, psihologică și vocațională, sprijin material/financiar în vederea prevenirii separării de proprii copii) cu activitatea întreprinderii a facilitat integrarea socio-profesională a beneficiarilor. De asemenea, menționăm impactul produs asupra comunității, referindu-ne aici la schimbarea pozitivă a atitudinilor în favoarea cuplului mama-copil aflat în risc social.

Care este viziunea organizației legată de economie socială?

Economia socială este o alternativă viabilă pentru integrarea socio-profesională a persoanelor aflate în dificultate și o variantă pentru accesarea unor produse și servicii furnizate de inițiativele acestui tip de economie.

Planurile de viitor pentru întreprinderea socială vizează dezvoltarea activităților prin diversificarea producției, extinderea canalelor de vânzare, atingerea pragului de sustenabilitate financiară. Toate acestea, pentru a putea asigura și suștine cât mai multe locuri de muncă pentru mame singure, care nu doresc să-și abandoneze copiii.

Care este cea mai mare provocare lucrând în sectorul economiei sociale?

Provocările sunt legate de obținerea de fonduri pentru activitățile întreprinderii, precum și de dezvoltarea și implementarea unei strategii adecvate pentru lansarea și extinderea afacerii, având în vedere că în asociația noastră personalul este de formație psiho-socială. Soluțiile se concretizează prin obținerea de suport financiar, iar prin parteneriatul cu NESsT reușim să consolidăm performanța financiară a întreprinderii, să dezvoltăm și să asigurăm viabilitatea pe termen lung a acesteia, să creștem impactul social al activităților desfașurate de asociație.

Mai multe informații despre ACSIS puteți afla de pe site-ul organizației http://www.acsis.ro/