Târg de economie socială la sediul ONU

Peste 15 reprezentanți de la nouă organizații din domeniul incluziunii sociale au participat joi, 5 decembrie, la târgul de economie socială organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu ocazia Sfântului Nicolae, la sediul Organizației Națiunilor Unite din România. Angajați ai ONU, colaboratori și parteneri s-au bucurat de obiectele expuse spre vânzare, produse de beneficiari ai unor entități de economie socială. Beneficiarii provin din rândul persoanelor de etnie romă, persoane cu dizabilități, tineri care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului, beneficiari de venit minin garantat, pensionari sau șomeri.

Pâine proaspătă din secară, turtă dulce, chec cu marțipan, batice, bijuterii, produse din piele, sacoșe din pânză eco, lumânări, haine pentru copii, felicitări, globuri de pom sau decorațiuni de sărbători, acestea au fost doar câteva dintre produsele expuse în cadrul târgului care și-au găsit foarte rapid cumpărători.

Am cumpărat mai multe produse de la târg, în special cadouri pentru prieteni și familie cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Sunt produse de calitate și utile, iar cu această ocazie am dat o mână de ajutor organizațiilor care se ocupă de oameni care se confruntă cu probleme sociale. Târgul a reprezentat și o oportunitate pentru aceste organizații să-și promoveze activitatea de economie socială și să-și pună în valoare produsele și programele pe care le derulează, a declarat după eveniment, Alina Bocai din cadrul PNUD România.

Prin participarea la târgul de economie socială organizat de PNUD România am avut satisfacția reîntâlnirii unor vechi colaboratori și parteneri ai fundației HANDROM care au finanțat primele proiecte ale organizației pentru accesul la educație specială și incluzivă, terapii pentru copiii cu dizabilități. Copiii de atunci, azi tineri pregătiți pentru muncă, au dovedit că pot fi integrați în forme de muncă protejată, că pot produce produse căutate pe piață, produse care chiar s-au văndut datorită unicității lor. Lumânări, agende lucrate manual și personalizate, ornamente de pom pentru Crăciun, dar și alte produse handmade, toate acestea s-au vândut bine la târg. Contactele stabilite vor duce cu siguranta la oportunitati de colaborare in viitor, a declarat Costel Nicolae, director executiv al Fundației HANDROM.

De aseară m-am apucat împreuna cu Teo, colega mea, de copt brioșe pentru proiectul nostru pentru acordarea de asistență școlară gratuită copiilor aflați la risc de abandon școlar. Astăzi am vândut toate dulciurile la târgul de Moș Nicolae din Casa ONU, iar cu banii obtinuți promitem să le facem o surpriza iarna aceasta copiilor cu care lucrăm. În plus am putut să cumpar toate cadourile de Moș Nicolae după care în mod normal ar fi trebuit să alergam pe la alte târguri pe străzile deja foarte aglomerate ale Bucureștiului, a declarat Mara Niculescu, reprezentantă a proiectului „Educație pentru toți. Cu tine”

Cele nouă organizații care au participat la târgul de economie socială sunt Asociația Carusel, Asociația pentru Promovarea Economiei Sociale, Asociația Tonal, Asociația Viitor Plus, Federația CARP-Omenia, Fundația HANDROM, Organizația Umanitară Concordia, Mesteshukar ButiQ și reprezentanți ai proiectului „Educație pentru toți. Cu tine”

Evenimentul reprezintă o inițiativă în cadrul proiectului Modelul Economiei Sociale în România, proiect implementat în cadrul unui parteneriat din care fac parte Asociația Alternative Sociale din Iași în calitate de beneficiar, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România, Academia de Studii Economice din București și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. Proiectul se desfășoară în perioada martie 2011 – februarie 2014 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale.