Irina Zaharia, Concordia: Provocarea noastră cea mai mare este să reușim să “smulgem” tinerii din “ghearele străzii”

Interviu realizat de Dorian Ilie, Responsabil Comunicare și Relații Publice, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România

Deviza lor, “Cine salvează o viață, salvează întreaga lume.” Concordia este una dintre zecile sau poate chiar sutele de organizații din România care apelează la economie socială pentru a ajuta oamenii să aibă o viață mai bună și mai demnă. În momentul de față  Organizația Umanitară Concordia are în grijă peste 400 de copii și tineri din București și jud. Prahova pe care îi ajută să se reintegreze social. Aceștia provin din familii dezorganizate, defavorizate social sau direct din stradă.  

Despre poveștile acestor tineri, despre economie socială și despre pâine făcută cu drag, am discutat cu d-na Irina Zaharia, director general al Concordia în România.

D-na Zaharia, cine sunt tinerii de care aveți grijă la Concordia și care este povestea lor?

Am să vă dau două exemple. Florentina Marin din Buzău a absolvite zece clase. A fost abandonată încă din maternitate, iar până la vârsta de 8 ani a locuit în diferite centre de stat. La 8 ani a fost luată în plasament de un asistent maternal unde a rămas până la vârsta de 11 ani. După aceea a fost transferată la un alt asistent maternal unde a rămas până la vârsta de 16 ani. La aceasta vârstă a trebuit să se întoarcă în cadrul DGASPC (Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului) Buzău la unul dintre apartamentele sociale.

La 18 ani şi-a cunoscut fratele şi prin intermediul lui a ajuns la o familie unde a avut grijă de o bătrână bolnavă, imobilizată la pat. Pentru că această familie o trata într-un mod posesiv şi necorespunzător şi îi limita posibilităţile de dezvoltare, Florentina s-a decis să plece pe cont propriu. A auzit de Concordia şi aşa a ajuns în luna mai 2012 în Casa Abraham pentru a urma cursul de brutar.

De-a lungul timpului Florentina a demonstrat că este o persoană căreia îi poţi încredinţa fără îndoială bunuri sau responsabilităţi mai mari. Ea se oferă deseori pentru a munci voluntar peste programul obişnuit.  Din acest motiv Florentina a facut un stagiu de practica la Magazinul Billa din Ploieşti.

Începând cu luna aprilie, Florentina a fost transferată în Bucureşti unde a făcut practică la Concordia Bakery şi la Hotel Radisson perioadă în care şi-a dezvoltat foarte mult abilităţile profesionale.  În viitor Florentina îşi doreşte mult să se perfecţioneze şi ca patiser motiv pentru care va începe acest curs în cadrul Brutăriei Concordia. Având pasiune pentru această meserie,  Florentina visează ca în curând să lucreze la una din firmele unde a făcut practică. Pe plan personal îşi doreşte să fie independentă din toate punctele de vedere şi să-şi întemeieze propria familie.  

Răzvan Gheorghe are 20 de ani. În urmă cu 18 ani mama lui  a murit şi împreună cu fraţii lui mai mari, Augustin şi Ramona au rămas să locuiască cu tatăl. Acesta ii trimitea mereu la cerşit şi îi lovea, de aceea frații lui l-au luat ș- au plecat pe stradă. Timp de patru ani nu au făcut decât să își procure mâncare și băutură, dormeau în canale sau scări de bloc.

A fost găsit în urmă cu 15 ani de asistenţii sociali din CONCORDIA şi aşa a ajuns la Ferma pentru copii. Fratele lui Augustin încă se luptă cu viaţa de stradă şi locuieşte în centrul Social Sf. Lazăr. Sora lui, Ramona a murit din cauza drogurilor.

La Fermă a terminat şcoala generală, a învăţat să cânt la clarinet, a făcut parte din Orchestra de Suflători CONCORDIA, dar și din echipa de fotbal.

În 2009 a absolvit cursul de brutar. A fost printre primii care a lucrat în Brutăria CONCORDIA, dar a lucrat și în câteva restaurante din Ploiești. În 2011 i s-a îndeplinit visul cel mare: să lucreze în ţara unde, ştia el că sunt mulţi dintre cei care au avut grijă de el. Aşa a ajuns in Austria, aproape de Viena şi este angajat ca bucătar la un restaurant.

Care sunt inițiativele de economie socială ale Organizației Umanitare Concordia?

Gândit inițial ca un curs de formare profesională pentru tinerii ocrotiți de organizaţia noastră, atelierul de brutărie din cadrul Școlii de Meserii CONCORDIA s-a dezvoltat prin deschiderea Brutăriei CONCORDIA  în anul 2009. Astfel, s-a înființat CONCORDIA Development cu scopul de a ajuta tinerii să profeseze în meseria de brutar după terminarea studiilor. Pentru o perioadaă de șase luni până la un an, tinerii absolvenți care nu au găsit un loc de muncă au posibilitatea de a lucra în Brutăria CONCORDIA, coordonați de un maistru brutar. În prezent trei tineri absolvenți sunt angajați cu contract de muncă la noi. Produsele obținute sunt vândute prin intermediul Bakery CONCORDIA și în sistem catering  la diferite firme/instituții care doresc să consume produse de panificație și patiserie proaspete și sănătoase.

Toate fondurile rezultate din aceste activități susțin cursurile atelierului de brutărie prin care tinerii pot obține diplome recunoscute de către CNFPA (Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților), precum și în Uniunea Europeană, pentru meseriile de brutar și patiser-cofetar.

De ce ați ales să vă implicați în activități de economie socială?

 Ne-am dorit să sprijinim tinerii să se integreze în societate, să învețe o meserie, să își găsească un mijloc de finanțare, să devină independenți. Căutând soluțiile cele mai potrivite pentru tinerii defavorizați am ajuns să le oferim cursuri de formare, să le arătăm valoarea muncii lor și o cale de urmat. Pentru cei care nu îți găseau un loc de muncă, foarte multe firme dorindu-și personal cu experiență, ne-am gândit să le oferim posibilitatea să exerseze, să capete experiență în meseria pe care au învățat-o, cu toate că pregătirea la noi în această meserie constă în 75% practică.

Care este viziunea organizației cu privire la economia socială?

Ne dorim ca acest proiect să ajungă la maturitate, să se autofinanțeze și să preia o parte din costurile proiectelor sociale pe care le desfășurăm. 

Economia socială în viziune noastră, este soluția găsită pentru a rezolva problemele unei categorii sociale. Asta am făcut, am căutat o soluție la problema cu care ne confruntam (tineri defavorizati care au învățat o meserie, dar care nu aveau practică  în domeniu) și care se regăsește în conceptul general al economiei sociale.

Care este cea mai mare provocare lucrând în sectorul economiei sociale?

Lipsa legislației aplicabile domeniului “economie socială” este un mare dezavantaj pentru noi. Sună foarte frumos și chiar empatic “economie socială”, răspundem nevoilor societății, categoriilor dezavantajate, însă toate acestea se fac cu costuri umane și financiare foarte mari. Activitatea Brutăriei CONCORDIA depinde de sponsori și sponsorizări, și tocmai de aceea  încă nu poate fi considerată profitabilă.

Provocarea noastră cea mai mare este să reușim să “smulgem” din “ghearele străzii” tinerii, să-i  motivăm să își dorească să învețe o meserie, să-I determinăm să facă bine meseria respectivă și, odată ce au ajuns s-o îndrăgească, să își dorească să o practice pe termen lung. Urmeaza “aventura” identificării unor angajatori pregătiți și dispuși să angajeze tineri cu un istoric social dificil. Dar și atunci când reușim, bucuria este pe măsura investiției: să redai societății un om sănătos, nu e puțin lucru.

Mai multe informații despre Concordia puteți afla de pe site-ul organizației: www.concordia.or.at/romania/