FONDURI EUROPENE: EUSef – sub aceasta denumire vom intalni de azi fondurile europene de antreprenoriat social

In urma cu cateva zile s-a publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul UE privind fondurile europene de antreprenoriat social.

Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European si al Consiliului privind fondurile europene de antreprenoriat social a fost adoptat in 17 aprilie 2013, in aceasi zi cu Regulamentul privind fondurile europene cu capital de risc.

Regulamentul este destinat facilitarii activitatii acelor investitori, din ce in ce mai multi, apreciaza institutiile europene, interesati de atingerea unor obiective sociale si care nu se mai limiteaza la urmarirea profitului financiar. Ei sunt activi pe o piata a investitiilor sociale care a luat nastere  in Uniune, constituita, in parte, din fonduri de investitii care vizeaza intreprinderile sociale. Regulamentul vizeaza acele fonduri care actioneaza in mai multe state membre dorind sa mobilizeze capitaluri in Uniune. Acestea vor putea utiliza denumirea de “EuSEF” din acest Regulament al Comisiei care impune obligatii corespondente administratorilor acestora in toate statele membre. Aceste cerinte ar trebui sa asigure increderea investitorilor care doresc sa investeasca in fondurile respective. Prezentul regulament nu ar trebui sa se aplice mecanismelor nationale existente care permit realizarea de investitii in antreprenoriatul social si care nu utilizeaza denumirea “EuSEF”.

In Avizul privind propunerea de regulament al Comitetului Economic si Social European se remarca  necesitatea unui acces mai bun la un capital adecvat pentru intreprinderile sociale ca domeniu prioritar de acțiune. CESE a observat insa, in acelasi timp, ca aceasta initiativa ar trebui privita ca fiind doar unul dintre numeroasele instrumente financiare adaptate, necesare urgent, care trebuie dezvoltate in continuare.

Mai multe informatii despre investitii responsabile social in Romania, puteti gasi accesand acest link.

Sursa – IES.org.ro