Economia socială, subiect de dezbatere la Iași

Asistenți sociali, psihologi, psihopedagogi, academicieni, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și întreprinderilor sociale au participat între 22 și 23 februarie 2013 la Iași la Școala de Vară în Economie Socială. Evenimentul organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice în parteneriat cu Asociația Alternative Sociale face parte din cadrul proiectului „Modelul Economiei Sociale în România”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale.

Promovarea conceptului, beneficiilor și modelelor de economie socială către lucrători sociali, specialiști și voluntari din cadrul instituțiilor publice, private sau organizațiilor non-guvernamentale din România și dezvoltarea competențelor în economie socială pentru specialiștii din domeniul incluziunii sociale au reprezentat obiectivele principale ale evenimentului care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Cursurile desfășurate în cadrul Școlii de Vară în Economie Socială sunt acreditate de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.

Sesiunile tematice interactive au stat la baza evenimentului, acestea cuprinzând prezentări și discuții libere în cadrul unor grupuri de lucru moderate de către specialiști ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” și Colegiului Național al Asistenților Sociali. Printre temele abordate s-au numărat studii de caz în economia socială, efectele politicilor sociale asupra bunăstării, aplicabilitatea modelelor de economie socială în cadrul grupurilor dezavantajate.

Școala de Vară în Economie Socială de la Iași a reprezentat o oportunitate pentru cei prezenți de a-și consolida cunoștințele legate de economie socială și de a stabili noi colaborări în vederea promovării acestui concept relativ nou în România. Rozica Tiță din partea World Vision România a declarat după eveniment: “Această școală de vară  reprezintă pentru mine oportunitatea de a cunoaște și de a stabili o relație de colaborare cu specialiști din domeniul economiei sociale. Sunt foarte interesată de acest subiect deoarece vreau să deschid o întreprindere socială într-o comună din județul Iași care să le asigure femeilor dezavantajate din mediul rural un loc de muncă. În acest sens, am primit câteva sfaturi foarte utile și practice de la domnul Florian Sălăjeanu (n.r. – asist.dr. în cadrul Colegiului Național al Asistenților Sociali din România), unul dintre vorbitorii de la eveniment”.

La rândul ei Gabriela Ion, psiholog, a subliniat importanța unor astfel de evenimente menite să înlesnească accesul la o mai bună înțelegere a fenomenului: „În contextul în care, în România, economia socială este un domeniul tânăr, aceste evenimente sunt binevenite și utile pentru stabilirea unor repere, a unor coordonate care să faciliteze dezvoltarea unor întreprinderi de economie socială viabile. Mă bucur că am avut ocazia de a participa și de a interacționa cu profesioniști implicați în acest domeniu”.

Poveștile de succes ale unor afaceri sociale, exemplele concrete și studiile de caz au reprezentat un punct cheie pe agenda evenimentului așa cum a punctat Amalia Tudorache, asistent social, „Mi-a plăcut că au fost prezentate studii de caz foarte interesante, exemple concrete și modele de succes, povești ale unor întreprinderi de economie sociala care au reușit să obțină performanță și să integreze pe piața muncii diferite categorii de persoane vulnerabile. Toate sesiunile au fost extrem de interactive și captivante”.

Puteți citi mai multe despre poveștile de succes din România cu privire la economia socială, accesând acest link.