STUDIU: Economia socială în Polonia

Economia socială în Polonia

Material realizat de Pawel Jamrozek (Polonia), consultant și expert în economie socială. Traducerea: Victor Nicolăescu

Din cuprins:

  • Argumentare privind conceptul de economie socială
  • Economia socială în Polonia
  • Cum este definită economia socială în Polonia? Exemple de proiecte
  • Integrarea socială și activitățile de pe piața forței de muncă
  • Incubatoare de economie socială în Polonia – exemple selectate
  • Ideea susţinută de parteneriatele transnaționale cu privire la economia socială
  • Viitorul economiei sociale în Polonia

Înainte de al doilea război mondial, economia socială în Polonia a cuprins în principal cooperative și societățile de asigurare mutuală. În perioada comunistă, aceste instituții au fost exploatate în scopuri de propagandă și, ca urmare, acum pot trezi asocieri negative pentru unii polonezi.

Cooperativele sunt cele mai înclinate pentru atribuirea unor conotatii negative, termenul fiind folosit pentru a descrie asocierile lucrative și de vecinătate în timpul regimului comunist. Pentru unele dintre persoanele în vârstă din Polonia, cuvântul “co-op” a devenit un sinonim pentru o afacere comunistă. În timp ce sunt definite ca o uniune de cooperare, cooperativele in timpul acelei epoci au avut foarte puțin de a face cu cooperarea sau standardele democratice. În anii 1990, cele mai multe cooperative s-au restructurat în companii, în mare măsură din cauza asociațiilor negative cu cuvântul “co-op” sau au revenit la adevăratele principii ale unei cooperative.

După căderea comunismului, sectorul economiei sociale a evoluat pentru a include o varietate de instituții, de la bănci de timp la întreprinderi sociale. Instituțiile economiei sociale contemporane, în Polonia sunt implicate într-o gamă largă de activități, de a aborda diverse probleme sociale și de multe ori de a sprijini grupurile sociale în mod specific. Toate acestea sunt caracterizate prin obiectivul dublu de a menține independența financiară și de a îndeplinI o misiune socială.

Mai multe informații puteți citi accesând materialul.