“Dumbrăvița pentru oameni” – un exemplu de întreprindere socială funcțională

Asociația “Dumbrăvița pentru oameni” este un exemplu de întreprindere socială funcțională. După ce au urmat cursuri de instruire în antreprenoriat social, economie socială, 5 locuitori din Dumbrăvița, o comunitate cu tradiție în împletirea coșurilor, au format o asociație. Cu ajutorul unui expert local angajat în cadrul proiectului “RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, membrii asociației au mobilizat meșterii din sat, au redactat un plan de afaceri, au căutat clienți și, într-o lună de la înființare, asociația a livrat prima comandă.

Prin intermediul proiectului “RURES. Spațiul Rural și Economia Socială”, 24 de comunități din 8 județe – Alba, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Prahova, Suceava – beneficiază de acest model de intervenție, aflându-se în prezent în diverse stadii de dezvoltare: amenajarea spațiului, achiziție echipamente, producție.

Prin sprijinirea inițierii de activități generatoare de venit desfășurate de către persoanele dezavantajate, proiectul “Rures. Spațiul Rural și Economia Socială” contribuie la reducerea deficitului de locuri de muncă din mediul rural, unde în 2010, la data alegerii comunităților beneficiare ale proiectului, nivelul sărăciei era de trei ori mai ridicat decât în mediul urban, iar numărul de asociații sau ONG-uri era foarte scăzut.

Proiectul “RURES. Spațiul rural și economia socială”, dezvoltat de Fundația Soros împreună cu Fundația Pestalozzi și Fundația Civitas, se derulează în perioada iulie 2010- iunie 2013 și este cofinanțat din Fondul Social European- “Investeşte în oameni!”, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, Contract nr. POSDRU/84/6.1/S/55122.

Mai multe informații găsiți aici.