ANALIZĂ: Ce poţi să faci cu 1,4 milioane de euro în economia socială

O organizaţie neguvernamentală din Timişoara le-a arătat românilor, timp de trei ani, cum poate economia socială să implice oamenii în rezolvarea provocărilor locale.

Opt grupuri locale de iniţiativă în domeniul economiei sociale. Cu ele a început proiectul „Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale” pe care asociaţia neguvernamentală Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), din Timişoara, îl va încheia luna viitoare, la trei ani de la debut.

“Practic, proiectul a avut două obiective. Primul a fost de a analiza potenţialul economiei sociale de a contribui la incluziunea socială, respectiv crearea de locuri de muncă sustenabile, iar cel de-al doilea a vizat analizarea legăturii dintre economia socială şi democraţie”, afirmă Mihaela Veţan, preşedintele CRIES.

Cele opt grupuri activează în Timişoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Odorheiu Secuiesc, Iaşi şi Bucureşti. Iniţiatorii proiectului s-au asigurat ca fiecare grup să reunească minimum 15 parteneri (autorităţi locale, ONG-uri, persoane fizice).

„A fost nevoie se ne întâlnim de 15-20 de ori cu membri fiecărui grup local de acţiune. Totul pentru a-i forma pe oameni în domeniul economiei sociale, precum şi pentru a crea nişte legături interumane solide”, ne spune Veţan.

În total, 160 de oameni din cele opt grupuri de lucru au beneficiat de formare în domeniul economiei sociale. Jumătate dintre ei au mers apoi în trei schimburi de experienţă, în Paris şi Strasbourg. Acolo, participanţii au văzut cum funcţionează peste 20 de iniţiative variate din domeniul economiei sociale.

„După etapa de formare şi vizitele din Franţa, am încercat să implicăm local grupurile de lucru în opt iniţiative sociale concrete”, precizează Veţan. CRIES nu a contribuit financiar la realizarea iniţiativelor derulate de cele opt grupuri de lucru, ci fiecare entitate a găsit soluţii pentru asigurarea fondurilor necesare.

Cele opt demersuri locale

Parteneriatul ASAT: presupune susţinerea micilor agricultori locali, de către un grup de consumatori; sistemul constă într-un contract anual prin care consumatorii se angajează să cumpere produse de la respectivul producător, pentru care să plătească un preţ echitabil, astfel încât agricultorul să-şi acopere cheltuielile de producţie; la rândul său, producătorul îşi asumă livrarea săptămânala a produselor într-un spaţiu agreat cu consumatorii, de unde beneficiarii îşi pot ridica bunurile.

Grădina socială ASAT: demers similar parteneriatul ASAT, doar că activitatea de producţie agricolă este coordonată de către o organizaţie neguvernamentală.

Cardul comunitar: un card prin care o parte din banii cheltuiţi pentru achiziţionarea unor produse ajunge înapoi în comunitate.

Tinerii, cetăţeni activi pentru un consum responsabil: program de educare a elevilor din diverse licee din ţară în privinţa consumului responsabil.

Harta consumului responsabil: o hartă a micilor producători locali în scopul facilitării întâlnirii cu potenţialii consumatori.

Grupuri de achiziţii solidare: iniţiativă din sfera agriculturii susţinute de comunitate.

Asociaţia Curtea Culorilor: a fost înfiinţată o organizaţie neguvernamentală care desfăşoară diverse proiecte de incluziune socială pentru tinerii abandonaţi şi alte persoane aflate în dificultate.

Gândeşte global, acţionează local: un eveniment destinat promovării zilei internaţionale a comerţului echitabil.

Proiectul „Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale”, cu o valoare totală de 5,9 milioane de lei (1,4 mil. euro), este cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin intermediului Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Sursa: Altreileasector.ro