Angela Achiței, Fundația „Alături de Voi”: Fără o politică de susținere a structurilor de economie socială și subvenționarea costurilor salariale nu avem șanse să supraviețuim pe viitor

Interviu realizat de Dorian Ilie, Responsabil Comunicare și Relații Publice, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România

Fundația „Alături de Voi” România este o organizație neguvernamentală, înființată în februarie 2002 de către Holt International Children’s Service USA, a cărei misiune este incluziunea persoanelor seropozitive HIV și din alte grupuri vulnerabile. Sediul național al fundației este în Iași, organizația având centre și în Constanţa și Tg. Mureș.

ADV România este prima organizație din țară care a înființat trei unități protejate sub sigla Util Deco în care a creat locuri de muncă pentru persoane seropozitive. În cadrul Util Deco funcționează un centru de multiplicare, ateliere specializate pe legătorie manuală, artă meşteşugărească şi pictură, confecţionare lumânări, servicii de arhivare și depozitare documente, personalizare, croitorie (echipamente de lucru și de protecție, lenjerii de pat și fețe de masă pentru hoteluri/pensiuni, ș.a.), organizare de evenimente (conferințe, traininguri, etc), servicii de distribuție de produse (birotică, papetărie, produse de curățenie și întreținere, echipamente de protecție, materiale promoționale). Întreaga ofertă de produse și servicii poate fi vizualizată pe site-ul www.utildeco.ro

ADV România este unul din promotorii conceptului de economie socială la nivel național, deținând Centrul Național de Economie Socială la Iași și alte centre de resurse în domeniu, în Constanța și Tg. Mureș și un centru de resurse on-line www.ropes.ro

Despre activitățile organizației, despre economie socială, provocările din domeniu și exemple de succes am discutat cu d-na Angela Achiței, președinte executiv al Fundației “Alături de Voi”.

D-na Achiței, lucrați cu mulți tineri cu dizabilități, în special tineri seropozitivi. Care este povestea lor?

Am să vă dau exemplul unui tânăr, așa cum mi-a povestit el experiența sa: Ghinon!  – așa  ar spune unii despre debutul meu în viață.  Și ar avea dreptate! Abandonat de părinți după ce au aflat că am o infecție care mă va ucide curând – HIV, am crescut în centrul cenușiu în care viața părea uneori o glumă proastă.

Deși nu se aștepta nimeni, am ajuns mare și în 2004, întâmplarea a făcut să fiu printre cei selectați pentru a lucra în atelierul de terapie vocatională, inființat de ADV România chiar în centrul de plasament unde trăiam. De atunci șansa și-a cerut scuze ca mă părăsise și s-a întors la mine. În 2008, victorie!  Am fost printre primii angajați ai Util Deco, unitatea protejata autorizată dezvoltată de ADV România, după ce am constatat că ceilalți angajatori mă ocolesc. Primul salariu nu a însemnat o sumă, ci viață, putere, încredere, speranță. Astăzi am 34 de colegi, cu unii am trăit toată viața în centrul de plasament, alții au familii.  Fiecare zi în care lucrez dă sens existenței  mele și mă face să imi spun cu o bucurie secretă:  știam că pot fi normal.

Care sunt inițiativele de economie socială ale Fundației „Alături de Voi” România?

Din 2004, de cand am inițiat ateliere de terapie vocatională pentru persoane cu HIV, și până la înființarea celor trei unități protejate Util Deco Iași, Constanța și Tg Mureș, sectii interne ale fundației, în care astăzi lucrează 35 de persoane cu dizabilități, am derulat mai multe proiecte menite sa dezvolte cele trei structuri de economie socială:

În perioada iunie 2004-mai 2007 – prin proiectul Integrarea socio-profesională a tinerilor seropozitivi HIV sustinut de Cherish Our Children International, s-au infiintat 4 ateliere de terapie vocaţională, 57 tineri seropozitivi  au frecventat unul sau mai multe ateliere, s-a realizat unui magazin on-line www.shop.alaturidevoi.ro

În perioada 2007-2009 – prin proiectul Ateliere de Terapie Vocaţională, sustinut de către  Fundaţia ECHO Marea Britanie,  Consiliul Local – Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi si Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei prin Fundaţia Romanian Angel Appeal au fost replicate cele 4 ateliere și în centrele Constanța și Tg. Mureș ale fundației și a fost inființată unitatea protejată Util Deco în care am făcut primele angajări ale tinerilor cu dizabilități, în special seropozitivi HIV.

În perioada 2008 – 2011 s-a desfasurat proiectul  Primul pas spre o viaţă independentă cofinanțat de către FSE prin POSDRU, implementat pe axa 6.1. Dezvoltarea economiei sociale. Această finanțare ne-a permis să dezvoltăm unitatea protejată din Iași, să inființăm unități protejate în Constanța și Tg. Mureș, menținând pe de o parte locurile de muncă și creând alte 24 noi.

In perioada 2010 – 2013, s-a desfășurat proiectul Alianța pentru dezvoltarea economiei sociale cofinanțat de către FSE prin POSDRU, implementat pe axa 6.1. Dezvoltarea economiei sociale. Acest proiect a fost o completare si o dezvoltare a primului proiect pe fonduri structurale implementat de către fundație. Dintre rezultatele importante menționăm: dezvoltarea a 4 unități protejate – Util Deco Iași, Constanța, Mureș și Motivation București, în cadrul cărora au fost create 74 de locuri de muncă, din care 35 pentru tineri cu dizabilități, în domeniile: croitorie, legătorie manuală, arhivare, tipografie, artizanat, pictură, serigrafie și confecționare lumânări decorative.

Care considerați că este cea mai de succes inițiativă a organizației?

Cred ca cea mai de succes inițiativă a organizaței a fost construirea Centrului Național de Economie Socială la Iași și crearea unui complex integrat de serviicii – formare /calificare profesională, angajare protejată, consiliere și orientare profesională într-un singur spațiu. Noua clădire este situată în strada Bazinelor numărul 5, satul Uricani, comuna Miroslava, județul Iași, are o suprafață utilă de 850 mp, pe 2 nivele și este dotată cu accesibilități pentru persoane cu dizabilități. În cadrul centrului funcționează 7 ateliere protejate cu specific legătorie și arhivare documente, calculatoare, serigrafie, centru de multiplicare, croitorie, artizant și pictură, în care tineri cu dizabilități, inclusiv HIV/SIDA, tineri proveniți din mediul rural, tineri expuși riscului de excluziune socială sau proveniți din sistemul de protecție al copilului învață o meserie în unul sau mai multe domenii, sau realizează producție și servicii ca angajați ai fundației în cadrul unității protejate autorizate Util Deco. Produsele și serviciile realizate de aceștia pot fi vizualizate pe magazinul on-line www.utildeco.ro

Centrul de Economie Socială funcționează și ca centru de resurse în domeniu la nivelul Regiunii Nord-Est, fiind prima instituție de acest gen, ADV România oferind sprijin pentru cei care doresc să dezvolte astfel de programe și nu numai.

Care este viziunea organizației legată de economie socială?

În viziunea noastră de regăsesc mai multe aspecte. Unu, să dezvoltăm unitățile protejate proprii, să producem în serie echipamente de protecție la atelierul de croitorie, să atragem cât mai mulți clienți pe serviciul de legătorie – tipografie și să devenim cel mai mare furnizor din Regiunea Moldova pe servicii de arhivare fizică, electronică și depozitare documente. Și doi, să creștem cota de piață, să fidelizăm clienții, să venim cu produse inovatoare și competitive pe piață și să reușim să avem cel puțin 70% din veniturile fundației din activități de economie socială.

Care este cea mai mare provocare lucrând în sectorul economiei sociale?

Sursa de finanțare continuă, astfel încât să putem menține un nivel decent al veniturilor persoanelor angajate și să acoperim diferența de capacitate de muncă pentru a fi rentabili pe piață. Fără o politică de susținere a structurilor de economie socială și subvenționarea costurilor salariale diferențiat pe grad de dizabilitate, nu avem șanse să supraviețuim pe viitor pentru că nu se va putea garanta continuitatea locului de muncă.

Mai multe informații despre Fundația “Alături de Voi” puteți afla de pe site-ul organizației http://www.alaturidevoi.ro/