Afacerea sociala Romano ButiQ, semifinalista la premiul Comisiei Europene EU Social Innovation Award

Din peste 600 de aplicari din toate statele membre, o idee romaneasca ─ cooperativele Romano ButiQ ─ a fost selectata de catre reprezentantii Comisiei Europene în semifinalele EU Social Innovation Award.

Competitia se adreseaza celor care reusesc sa gaseasca solutii viabile pentru crearea de noi locuri de munca, pentru îmbunatatirea conditiilor de lucru sau pentru cresterea numarului de oportunitati, cu precadere în randul categoriilor care, din motive de gen, varsta, handicap sau alte decalaje, sunt blocate pe piata muncii.

Împartasind crezul Comisiei Europeane, prezent în descrierea competitiei ─ “a nu face nimic în privinta somajului sau a angajarii va avea efecte distructive ce vor umbri economia si societatea în anii care vor veni” ─ cooperativele Romano ButiQ conecteaza peste 100 de mestesugari cu o piata online de desfacere (www.mbq.ro) si un hub de inovare si inventarea a noi produse realizate cu mestesugurile vechi. Ofera astfel comunitatilor rome parghii prin care acestea sa se poata întretine singure si sa duca o viata mai buna,  apeland la potentialul creativ al mestesugarilor, mostenit si rafinat timp de sute de ani.

Lansata la 1 octombrie 2012, competitia a ajuns în etapa de semifinale, iar reprezentantii Romano ButiQ sunt acum la Amsterdam, alaturi de mentori si oficali din Comisie, într-un eveniment de trei zile pentru a promova ideea si a o dezvolta astfel încat sa fie relevanta dincolo de statul membru initiator.

Castigatorul va fi anuntat în mai în Bruxelles, iar ideea romaneasca poate fi votata aici:

http://socialinnovationcompetition.eu/413/.

Cooperativele Romano ButiQ fac parte din proiectul  “Romano Cher – Casa Romilor”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) – “Investeste în oameni”. Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriasul tradiţional de etnie roma pe piaţa economica si în viata activa a comunitatii.

Afacerea socială Romano ButiQ a fost inclusă în cadrul publicației Modele de întreprinderi sociale pentru persoane de etnie romă realizate în cadrul proiectului Modelul Economiei Sociale în România,  implementat în cadrul unui parteneriat din care fac parte Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Asociația Alternative Sociale, Academia de Studii Economice din București și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași în perioada martie 2011 – februarie 2014. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale. 

Mai multe detalii despre modelele de întreprinderi sociale pentru grupuri dezavantajate realizate în cadrul proiectului Modelul Economiei Sociale în România puteți obține accesând acest link