STUDIU: 9 din 10 ONG-uri vor să se dezvolte prin antreprenoriat social

Lipsa fondurilor determină organizaţiile neguvernamentale să îşi îndrepte atenţia către noi surse de finanțare.

Aproape nouă (88%) din zece organizaţii neguvernamentale cred că antreprenoriatul social este o oportunitate de dezvoltare şi de autosusţinere a activităţii lor, arată un studiu  publicat la începutul săptămânii, realizat de compania de cercetare Cult Market Research,pentru Petrom.

Andreea Pandelescu, coordonator programe la Atelierul de Pânză, explică faptul că “pornind de la probleme actuale care afectează comunitatea bucureşteană, a apărut ideea de a oferi soluţii care să îmbine o abordare de mediu şi socială, cu o componentă economică. Astfel, am răspuns problemei poluării cu pungi de plastic creând un spaţiu de producţie unde sunt realizate sacoşe din pânză naturală, care oferă locuri de muncă persoanelor cu o situaţie socială aparte. Un alt motiv pentru alegerea antreprenoriatului social este nevoia de diversificare a veniturilor asociaţiei şi orientarea către independenţa financiară. Prin intermediul întreprinderii se pot genera venituri pentru a susţine alte proiecte şi reduce dependenţa financiară de factori externi”.

74% dintre ONG-uri cred că principala problemă a societății civile este lipsa fondurilor

Întârzierea finanțărilor europene nemulțumește 36% din organizațiile neguvernamentale

Analiza comandată de Petrom mai arată că unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea civilă din România sunt lipsa fondurilor (74%), dezinteresul instituţiilor de stat (39%) şi întârzierea finanţărilor europene (36%).

87% dintre ONG-uri au declarat că principala aşteptare pe care o au de la companiile private este să le susţină financiar. Mai mult, voluntariatul în cadrul comunităţii ar motiva 61% dintre ONG-uri să încheie un contract de parteneriat cu o companie.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 100 organizaţii neguvernamentale din 20 de judeţe, din domeniile protecţia mediului, programe sociale, educaţie şi sănătate.

Pentru mai multe informații, puteți consulta informarea Petrom.

Sursa: Altreileasector.ro